FRI FRAGT (DK) TIL ORDRE OVER 500 DKK

Japansk Te

日本茶

Japansk te

Japansk te historie

Te har været drukket i Japan siden det niende århundrede. Et gammelt japansk dokument beskriver at en præst ved navn Saicho i år 805 bringer den første te til Japan fra Kina.

I Kina har teen været kendt i flere tusind år og under Tang-dynastiet (618-907) rejser mange japanere til Kina efter kunst, kultur og især buddhismen, som på det tidspunkt er i fuld flor. På deres rejser stifter japanerne også bekendtskab med teen som er et vigtigt kulturelt og socialt element i denne periode, hvor det at producere, tilberede og drikke te kunne være en kompleks og sofistikeret affære. Den mest udbredte form for te i Tang-dynastiet var ”te-kage”. Disse kager blev til ved at morte let dampede teblade til en pasta som så blev presset og dernæst bagt. Når man så skulle tilberede te brækkede man stykker af ”kagen” som så blev malet til et pulver og dernæst blandet med varmt vand, forskelige krydderier, urter og salt. I den sidste halvdel af Tang-dynastiets periode er te ganske udbredt og det drikkes dagligt.

Teen var i Japan, i lange perioder, forbeholdt munkene, overklassen, samuraierne og de ”betydningsfulde”. Teen blev benyttet som et stimulans under meditation i de zenbuddhistiske templer, hvilket stadig er tilfældet i templerne den dag i dag. 

哲学

Filosofi

Japansk te til alle slags lejligheder

Te har den dag i dag en betydningsfuld plads i Japan. Teen er nu for alle og kan købes i mange kvalitets niveauer.

Te er blevet en filosofi (Cha-do = Teens-vej), en del af den fineste og mest sofistikerede del af den japanske kultur (den japanske teceremoni) og selv det tidligere kejserpalads i Kyoto, Katsura Rikyu, blev i år 1620-1663 opført med et fokus på tekulturen, da hvert palads er bygget op omkring et te(ild)sted.

Der findes i dag flere hundrede teskoler i Japan og flere millioner mennesker arbejder med te i Japan. Grøn te nydes dagligt af de fleste japanere og grøn te indgår i mad, kager og desserter. Grøn te kan også nydes og opleves på et ophøjet niveau, i form af den japanske teceremoni (etableret i 16. århundrede af zenmunken Sen no Rikyou 1522-1591) hvilket er en kunstform, som japanerne den dag i dag anser for noget af det ypperligste indenfor et felt, hvor kunst og spiritualitet møder hinanden i en krævende disciplin, der tager mange år at lære samt forstå.

I dag mødes mange japanere, i særdelehed kvinder, på moderne tehuse, der findes overalt i de japanske storbyer.

お茶の生産

Te produktion

Grøn teproduktion i dag

Der findes i dag flere områder i Japan, der er optimale for teproduktion. Det største områder hedder Shizouka og ligger i det centrale Japan imellem Tokyo og Kyoto. Her findes mange teproducenter i alle størrelser samt en teauktion, hvorfra en stor del af den interne handel i Japan foregår. Teauktionen i Shizouka handler også med det internationale marked. Et af de ældste og mest kendte områder hedder Uji og ligger udenfor Kyoto. Det er også her man mener at de første te-frø blev sået som munken Eisai havde med fra Kina i år 1191. Den japanske te vi forhandler i Sing Tehus kommer fra den sydlige ø Kuyshu, hvor Hoshino Seichaen er beliggende i et bjergrigt område ved byen Yame.

Hoshino Seichaen er en familiedrevet virksomhed grundlagt i 1946 og drives i dag af brødrene Yamaguchi, der igennem de sidste 10 år har oplært næste generation til at tage over inden for den nærmeste fremtid. Hoshino Seichaen er en velkendt og meget anerkendt te-produktionsvirksomhed i Japan. De bliver ofte præmieret i Japan for den høje kvalitet, og sidste år fik de en guldmedalje for en af deres gyokuro-teer. Det er noget af en præstation i Japan, hvor der findes mange tusinde te-producenter.

製造方法

Produktionsmetoder

Produktionsmetoder af Japansk te

I Japan dyrkes der primært grøn te. De sidste 10 år, har flere producenter dog lavet en mindre produktion af oxideret te (sort te). Den sorte te er, på lige fod med den grønne te, af meget høj kvalitet. Den sorte te hedder Koucha.

Det særlige karakteristika ved japansk grøn te, er den høje kvalitet. Japanerne er ofte karakteriseret ved at være et folk med en lettere ekstrem tilgang (ekstrem omhyggelig) til mange ting. Det gælder også deres tilgang til teproduktion. De har udviklet nogle produktionsmetoder, der langt overgår den teknik og forarbejdning man sædvanligvis forbinder med teproduktion.

I Japan damper og tørrer man bladene over flere trin, hvorefter man til sidst ruller bladene, så de får et ”nåle-formet” udseende. For de finere teers vedkommende (gyokuro-te samt matcha-te), overdækkes tebuskene med bambusmåtter, så buskene ikke står i direkte sollys. Denne skyggegroning giver teen en mere intens, frisk og sødlig smag. Teerne af særlig høj kvalitet plukkes kun 1 gang om året, hvilket er i maj måned, dette pluk kaldes ichi ban cha. Når bladene er plukket (med hånden for de særlig høje kvaliteter), køres bladene i kølevogn til et nærliggende produktionssted og indenfor 1 time, er bladene i forarbejdning og placeret i kølerum, så de ikke mister friskheden og vitaliteten.

Man kvalitetsbestemmer japansk grøn te ved den dybtgrønne farve i de tørre nåle-formede blade. Japansk grøn te kan have forskellige smagsnuancer fra mineralsk til ”juicy” græsagtig smag. Et gennemgående karakteristika er den friske smag, der i nogle teer kan smage mere af tang og i andre som spinat / ærter / grøntsager.